Palotabozsok fekvése

A település Mohácstól északra, körülbelül 20 km távolságra fekszik Baranya megye északi határán. Szomszédos települések Véménd és Somberek. A település autóval legegyszerűbben az M6-os autópálya felől érhető el, hiszen a falu határától 2 km-re van az egyik lehajtó. Ha valaki mégsem a fizetős útvonalat választaná, úgy két különböző lehetőség van. A 6-os számú főúton Pécsvárad irányába, balra fordulva érhető el Palotabozsok, vagy az 56-os útról Dunaszekcső felől lehet megközelíteni.

Mit érdemes felkeresni?

A községben minden fontos közintézmény megtalálható. Azok is, amikre akár nekünk is szükségünk lehet pihenésünk során. Például orvosi rendelő, pénzintézet, posta, valamint könyvtár is.

Érdemes felkeresni itt tartózkodásunk során az I. világháborús hősök tiszteletére épült emlékművet, ami eredetileg 81 gesztenyefa mellé épült, a háborúban elesett 81 palotabozsoki katona emlékére. Már csak azért is érdemes ide elsétálni, mert nemrég 81 db örökzöld tuját telepítettek a sétaút két oldalára, amely mellett pihenésre alkalmas padokat helyeztek el.  

Szintén érdeklődésre tarthat számot a község református temploma, ami egy rendkívül modern épület, hiszen 15 éve, 2003-ban adták át.  Az összefogást jelzi, hogy a harangja a katolikus egyház ajándéka.

A falu határában két régi kápolna is található, amelyeket szintén érdemes megnézni.  A Rókus kápolna, amelyet az 1839-ben pusztító pestisjárványt követően építettek, és a Sarlós Boldogasszony kápolna, amely 1892-ben épült. Ha érdekelnek ezek a régi épületek, emlékhelyek, akkor menj tovább és nézd meg a temetődombra épült Kálváriát is.

Sarlós Boldogasszony kápolna a forrással

A faluban található egy sváb Tájház, amely nemcsak a helyi német lakosság hagyományait és tárgyi emlékeit mutatja be, hanem a másik két népcsoport – a székelyek és felvidékiek – tárgyi és szellemi örökségét is. A ház, felépítését tekintve szinte teljesen ugyanaz, mint a Hauszmann Vendégház.

Német tájház

Előzetes bejelentkezés alapján látogatható a Bukovinai Székely Tájház is. Itt egy családi gyűjteményt tekinthetnek meg az érdeklődők. Ezen felül van itt még egy tájház, ahol Kerner Pál a német és felvidéki tárgyi emlékeket gyűjtötte össze nagy műgonddal.

Nagyobb rendezvények tartására alkalmas a 300 fő befogadóképességű, 1992-ben épített Faluház.

Faluház

 

A közösség

Palotabozsokot melegszívű, segítőkész, egymásért tenni akaró, szorgalmas emberek lakják. A lakosság tiszteli, becsüli egymást, egymás szokásait, a mások által alkotott értékeket. Most a lakosság száma kicsivel 900 alatt van.

Legnagyobb értékük a más-más kultúrával érkező népcsoportok egymásra találása, egymás elfogadása, a hagyományok, értékek megőrzése, ápolása. Egyesületek, öntevékeny csoportok egész évben biztosítják magas színvonalú szórakoztatást, másutt történő szerepléseikkel terjesztik községünk jó hírét.

Várunk téged is szeretettel!