A kemence történelme

A régi paraszti világban az emberek saját maguk sütötték a kenyeret, általános volt, hogy a házaknál kemence is működik. A kemencéknek több fajtája is ismert, voltak beltéri és szabadtéri kemencék is. A régi világban a kemencéket gyakorta nemcsak sütésre, de főzésre is használták, illetve mivel a lakás központi helyiségébe építették, így az be is fűtötte az egész lakást a hidegebb időszakokban. A kemence igazából egy speciális tűzrakóhely volt, megépítése nagy szakértelmet követelt.

Hogy is volt ez?

Akkoriban még az asszonyok saját kézzel dagasztották a kenyeret. Nagy, két-három napra elegendő kenyereket sütöttek.  A kenyérhez szükséges lisztet a kamrából vették elő, a liszthez szükséges búzát a földeken termelték meg saját két kezükkel. A forró nyári időszakban a férfiak kaszálták, az asszonyok pedig kévékbe kötötték a termést. Otthon aztán kicsépelték, kirostálták, így jutott el a malomba a búza. Szerencsés esetben voltak a háznál ökrök, marhák, lovak, és ezek az állatok segítették a nehéz mezőgazdasági termelőmunkát. Ma már nincs erre szükségünk, hiszen a világ fejlődik, a kényelem fokozódik, az elérhető kenyérfajták száma végtelen.

A nők egyenjogúsága

Nem szeretnék történelmi események kemencére való hatásának elemzésébe bonyolódni, de mint tudjuk, egy idő után már nem kellett az asszonyoknak otthon kenyeret sütni. Elmentek reggel a gyárba, vagy a tsz-be, és délután megálltak a helyi ÁFÉSZ boltban, ahol megvásárolták a nagy kétkilós kenyeret 1 forint 20 fillérért. A nők emancipálódtak, a bébik tápszeren nevelkedtek, a háztartások szovjet csodagépekkel lettek felszerelve. Ne tagadjuk, ennek is megvolt a maga varázsa!

És hogy is van ez ma?

Ma már minden elképzelhető luxussal fel vagyunk szerelve. Nézz csak körül a saját konyhádban! Tegye fel a kezét, akinek van botmixere! Most az, akinek mosogatógépe! És az automata, darálós, extrahabosítós szuperkávéfőző? Na, ugye, milyen sokaknak van az is. A kenyérsütő gép pedig szinte alapkövetelmény!

Ebben a rohanó világban mégis néha visszavágyunk egy kicsit azokba az időkbe, amikor ráértek az emberek órákig kemencét fűteni. Ráértek elmenni a közeli erdőbe egy nyaláb fáért, ráértek szépen elhasogatni, majd gondosan befűteni a kemencébe. Miközben melegedett a kemence, előkészítették a sütéshez, vagy főzéshez valót. Gondoljunk bele milyen csodálatos egytálételeket, húsokat lehetetett ezekben az építményekben készíteni. Nincs is jobb annál, mint amikor a húsnak van ideje a parázson órákig puhulni, és aztán puhán omlik szét az ember szájában. Ínycsiklandozó illatok szállnak, amíg az étel készül, és közben van ideje az embereknek egymással mélyeket beszélgetni!

 És ami nem változik!

A világmegváltó beszélgetések gyakorta egy-egy közös vacsora elkészítésénél és elfogyasztásánál születnek meg, és ez így van rendjén!

Mi, a Hauszmann Vendégházban fontosnak tartjuk ezeket a beszélgetéseket és a hagyományok őrzését, felelevenítését is.  
Fontosnak tartjuk a közösen átélt főzés és étkezés örömét.

Fontosnak tartjuk, hogy megmutathassuk neked, mi is az a kemence, hogyan kell befűteni és hogyan kell egy illatos, zamatos sütet készíteni benne.

Gyere, próbáld ki te is!

VEDD FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT