Izgat a horgászat?

Otthon is el szoktál járni rendszeresen a közeli vizekre, vagy csak alkalomszerűen hódolsz ennek a nemes sportnak?

Nem kell félned. Ha elhozod hozzánk a családot, ne felejtsd otthon a pecafelszerelésedet sem!

Nálunk is ki tudsz menni a vízre, hiszen a Hauszmann Vendégház halastava a szállástól mindössze 700 méterre fekszik.

Túrázók figyelmébe ajánljuk

Azoknak, akik szeretik az aktív pihenést, egy remek túrázási lehetőséget kínálunk. Vedd a cókmókot, ne habozz, és járd be a "Baranyai Sárga" elnevezésű turistaútvonal sárga sávval jelzett szakaszát, előtte pihend ki magad a Hauszmannházban, és fáradtan is térj vissza, oszd meg velünk élményeidet! 
Maga a túraszakasz tulajdonképpen Véménden kezdődik, tehát akár Véméndi indulással is tervezhető a kirándulás. Ha azonban nem szeretnénk mind a 44 km-t végigjárni, csak Palotabozsokról, a Hauszmann Vendégház udvaráról indulnánk, akkor két választási lehetőségünk van. A falu főutcáján elindulhatunk nyugati irányba, Véménd felé. Ellenkező irányba indulva pedig Somberek felé vezet az út. De nézzük csak pontosabban

A kemence történelme

A régi paraszti világban az emberek saját maguk sütötték a kenyeret, általános volt, hogy a házaknál kemence is működik. A kemencéknek több fajtája is ismert, voltak beltéri és szabadtéri kemencék is. A régi világban a kemencéket gyakorta nemcsak sütésre, de főzésre is használták, illetve mivel a lakás központi helyiségébe építették, így az be is fűtötte az egész lakást a hidegebb időszakokban. A kemence igazából egy speciális tűzrakóhely volt, megépítése nagy szakértelmet követelt.